cgm

“Глас Народен” против повишаването на цената на билета за градски транспорт

Мар. 28 2016
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

По отношение предложението на Центъра за градска мобилност за повишаване на цените на билетите за градския транспорт в София, ние от ПП „Глас народен” заявяваме следното:

Все още няма внесен за разглеждане доклад в Столична община относно предложението на ЦГМ за повишаване цената на билетите за градски транспорт.

За сметка на това цялата общинска администрация си позволява да коментира предложението, изнесено от ЦГМ на пресконференция. Предложението на ЦГМ за повишаване цената на билетите за градски транспорт се случва във време, когато цената на горивата е рекордно ниска.

От друга страна, цената на билета в София наистина е най–ниската в ЕС (заедно с Братислава, където цената също е 0,70 евро), но за сметка на това заплатите у нас (след Португалия), са най–ниските в ЕС.

Ако се вдигне цената на билета за градски транспорт на 1.60 лв., ще изравним по цена столици като Вилнюс, Цюрих, Прага, Талин, Любляна, Рим, Атина, Дъблин, Варшава и Букурещ. От тях само Букурещ донякъде доближава София като стандарт и покупателна способност на населението.

Аргументът, че повишаване на цената на билета ще стимулира софиянци да си купуват карти звучи несериозно.

От „Глас Народен” считаме, че е далеч по–уместно, съобразено с практиките на други държави в ЕС, да се появят почасови билети, които да струват по–скъпо, но с тях да могат да се ползват няколко превоза в рамките на 90 минути.

Също така считаме, че неефективността в битката с гратисчиите не трябва да бъде за сметка на изрядните граждани, а със завишен контрол в зоните, в които се ползват гратисчиите.
Кърпене на бюджета с мерки като тази, с увеличаване цената на билета на 1.60 лв, може да се компенсира с електронни билети и заплащане за разстояние (този, който се качва за две спирки трябва ли да плаща колкото другия, който се вози 20 километра), комбинирани билети и прочее инструменти, които отдавна са практика в цяла Европа. Качествен мениджмънт, който да носи отговорност за лошите резултати и да оптимизира работата на градския транспорт.

Позицията на „Глас Народен” е, че проблемите с градския транспорт на София не трябва да се решават на парче, а е необходима цялостна разработка на визията и стратегията за градския транспорт, която да включва комплексно решение на проблемите.

Категорично сме против предложението за повишаване цената на билета за градския транспорт на ЦГМ, особено когато не са представени финансови параметри, налагащи това решение.

Казано просто, тази мярка няма да доведе до намаляване на гратисчиите, а ще утежни бюджета на изрядните ползватели на градския транспорт, което считаме най-малко за несправедливо.