gn_website_post1

JE SUIS ORLANDO…?

юни 14 2016
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Бяхме Шарли, когато терористи от ДАЕШ нападнаха и убиха художници и писатели в редакцията на „Шарли Ебдо”. Бяхме и парижани, когато терористи извършиха атентати в една кървава нощ в Париж. Бяхме и белгийци, когато терористи се взривиха на летището в Брюксел.

 

Днес, няколко дни след атентата в Орландо, отново се вижда, че големите трагедии не ни обединяват, а напротив – служат като катализатор за разделението в обществото ни. Причината е атентатът в гей бар в Орландо, САЩ. Това се превърна в повод у нас да започне поредният безумен дебат – да забраняваме ли традиционния прайд, който ще се проведе скоро в София или да забраним бурките – основната заплаха за националната ни сигурност?! Само ще ви припомним, че няколко години след приемането на забраната за носене на бурки в Белгия и Франция започнаха и атентатите там.

От Глас Народен искаме да ви зададем няколко въпроса, на които да отговорите пред собствената си съвест, макар че подобни питания са се превърнали в клише:

До какво води една забрана, ако не до негодувание, омраза и разделение, както и до консолидиране и затваряне на обществените групи, които са потърпевши от забраната?!

Пътят на омразата ли е или е път за решения в едно общество, наричащо себе си демократично?

 

Готови ли сме да напишем „Je suis Orlando” на стените си или имаме различни критерии, когато изразяваме съпричастност, и правим ли разлика между едни и други отнети човешки животи?

Искаме да попитаме и онези, които настояват да бъде забранен прайда – господата Патриоти, скандиращи за нарушаването на традиционните ценности и християнските семейни традиции:

Кажете тогава защо гласувате „против” в Столичния общински съвет всеки доклад, в който се дават пенсии на деца без право на наследствена пенсия от починал родител?

Въпрос към цялото ни общество – не е ли настъпил моментът веднъж завинаги да решим невралгичните въпроси, за да спрем с това политическо говорене и вадене на политически дивиденти от популистки теми, които в крайна сметка не решават важните проблеми на нашето общество като съдебната система, подпомагането на дребния и средния бизнес, корупцията, работните места и повишаването на жизнения стандарт?

 

Докога ще позволявате, уважаеми българи, да ви отклоняват вниманието от истинските проблеми?

 

Въпросите за гей браковете, за правата на различните, но и въпросите за това готови ли сме да се защитим от терористична атака и дали свободата ни е по–важна от сигурността ни?

Ние от ПП Глас Народен сме различни хора – едни нямат нищо против прайда, други не го одобряват, и всеки един от нас има право на собствено мнение по въпроса, но това, което не понасяме е фалшивият национализъм и фалшивата политкоректност.

Всеки има правото на свобода в убежденията си, сексуалните си предпочитания, вероизповеданието си, словото си – стига да се съобразява и с правата на другия. Докато това не се случи, ще обвиняваме винаги другия и няма да има нужда да търсим вината в себе си, за да се променим.

Осъждаме всеки терористичен акт, защото убийството не може да бъде оправдано с различна религиозна принадлежност, различна сексуална ориентация, различна раса, различни политически убеждения.

Колкото до гей парада, който иска – да ходи, който не иска – да не ходи. Глас Народен не подкрепя гей парада заради демонстративната му форма, но ако някой е сърдит, че не са го поканили да присъства… да не го забранява!