Общинските съветници от ПГ5 сигнализират за неизпълнение на закона за автомобилните превози

Ян. 27 2016
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Столична община все още не е променила подзаконовата нормативна уредба в съответствие с измененията в закона

За промяна на подзаконовата нормативна уредба в съответствие с измененията в Закона за автомобилните превози (ЗАП) в частта за издаване на разрешителни за таксиметров превоз на пътници за пероид от три години, а не както до сега – за една, настоява Политическа група 5 в Столичния общински съвет (СОС).

Това става ясно от внесеното вчера писмо до председателя на СОС Елен Герджиков, в което общинските съветници от ПГ 5 настояват за включване на предложението като точка от дневния ред на заседанието на общинския съвет. Измененията в ЗАП във връзка с издаването на разрешителни за таксиметров превоз на пътници за период от три години, а не за една, са приети още през 2014 г., но към настоящия момент Столична община все още не е променила подзаконовата нормативна уредба в съответствие с измененията в закона, като продължава да издава разрешителни за извършване на таксиметров превоз на пътници в несъответсвие с чл.24а, ал. 3 от ЗАП. По този казус, още през м. март 2015 г.

ПП Глас Народен е уведомила, както Столичния общински съвет (СОС), Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Комисията по транспорт, информационните технологии и съобщенията към 43-тото Народно събрание, така и Онбмудсмана на Република България, след подаден сигнал от граждани.

Сигнал за неизпълнение на ЗИД в ЗАП се получил и в началото на 2016 г., за което общинските съветници сигнализират Столичния общински съвет.

Пълният текст на писмото, както и отговорите на Министерство на транспорта и Омбудсмана на Република България от 2015 г. можете да прочетете тук:

Разрешителни за таксиметров превоз на пътници