pld

Пловдив: Поскъпва синята зона, въвеждат платени паркоместа

Апр. 14 2016
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

В Пловдив никога не сме оставали по-назад от София.

 

Днес СОС вдигна цената на билетчето за градския транспорт в столицата, но ОС-Пловдив направо отвя софиянците, защото не само вдигна цената на „синя зона“ с 50%, но я направи и валидна за целия съботен ден. Освен това се взе решение всеки жител на най-стария град в Европа чинно да си плаща по 15лв. такса, за да може да паркира автомобила си, забележете, ПРЕД ДОМА СИ (като тук не става въпрос само за живеещите в центъра на града).

 

Забележително, Пловдив отново е с едни гърди пред столицата! Шегата настрана, „синя зона“ расте, растат и таксите, а пред обществото се повтаря мантрата, че това са мерки, с които да ни качат на градския транспорт и да се справят с безразборното паркиране. А дали?

 

Всички сме ставали свидетели на нагло паркиране върху тротоари, велоалеи, на пътното платно в непозволени участъци, но всички сме виждали как това си остава безнаказано. И все пак „синя зона“ има ефект, хората масово паркират на позволените места и масово си плащат левчето. Левче по левче и 3.7 млн. лв. приход за община Пловдив, като общината си залага разходи в размер на 2 млн. лв. (заплати, поддръжка, консумативи и т.н.), значи 1.7 млн. лв. печалба. Разширяват „синя зона“ с още 113 паркоместа по бул. „Мария Луиза“, от кръстовището с ул. „Петко Д. Петков“ до кръстовището с бул. „Източен“, и 6 пълни дни от седмицата платено паркиране, а общината си поставя за цел приход от 4.5 млн. лв. при същите разходи (това по думи на г-н Тотев в местни медии). Т.е. очакваме печалба от 2.5 млн. лв.

След днешната сесия на ОС-Пловдив става ясно, че ще бъдат демонтирани 8 000 метални гаражни клетки и на тяхно място ще се изградят 11 000 паркоместа пред блоковете по кварталите на Пловдив, като цената на едно парко място ще е 15 лв. на месец , което за година прави 1.98 млн. лв., като, разбира се, приходите могат и да са по-високи, тъй като ако със съседа от горния етаж сте си харесали едно и също място, ще имате възможност да наддавате за него.

 

Дотук добре, приходът е ясен, разходът и той, но остава въпросът как се разпределят парите от „синя зона“ и къде ще отиват тези от паркоместата по кварталите?