ПОЗИЦИЯ: Предложения, промени в Изборния кодекс

Авг. 26 2020
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Исканията на протеста за машинно или електронно гласуване са породени от желанието за провеждане на честни избори.

В Изборния кодекс са разписани условията, реда и процедурите за провеждане на избори. Дори да го прочетете внимателно, няма да ви стане ясно каква е практическата страна на технологията на изборите и къде са “заровени кучетата” на изборните манипулации.

Глас Народен премина през 8 национални избора. Лично съм участвал от събирането на подписи до събиране на протоколите в изборната нощ и ще споделя опита си, без да се връщам в миналото, за да обяснявам какви предложения за промени сме давали, кои са приети и кои не…

Важното е какви промени на ИК са нужни, за да се премахнат предпоставките за изборни манипулации.

 

Ще започна така:

В машинното и електронно гласуване също има предпоставки за манипулации и дори саботиране на изборите. При експерименталното машинно гласуване в страната имаше множество примери за това: развалени машини, проблеми със софтуер, трудности със обслужване, липса на хартия и Т.н.

Личното ми мнение е, че най-лесния начин за провеждане на по-честни избори е чрез приемане на промени в ИК, които ще ограничат възможността за манипулации при избори с печатни бюлетини. Ето и конкретните предложения:

  1. Да отпаднат партийните квоти на парламентарно представените партии в СИК, ОИК и РИК. Според действащия ИК: Съставът на членовете на гореизброените е по квоти на парламентарно представени партии. Квотите са спрямо изборните резултати от предишните избори. Колкото по-голям е резултатът на една парламентарно представена партия, толкова е по-голяма и квотата й.
  1. При броенето на бюлетините да се спазва ИК. А именно: извадените бюлетини от урната да се броят от 1 човек, като на всеки застъпник, представител или наблюдател се предостави възможност ясно да види всяка бюлетина. Честа практика и грубо нарушение на ИК е, броенето на бюлетините да бъде разпределено между членовете на СИК, с оправданието – да стане по-бързо. Това действие да бъде криминализирано и извършителите да бъдат подведени под отговорност.
  1. Криминализиране на платените застъпници, представители и наблюдатели. В момента цената за платени застъпници варира между 60-100 лв. Това е дискриминационен критерий, облагодетелстващ партиите с голям финансов ресурс и гарантиращ им поне два гласа в секция.
  1. Активна регистрация – премахване на “мъртвите души” от избирателните списъци.
  1. Онлайн излъчване на броенето на бюлетини през камерите на класните стаи в училищата, в които се провеждат изборите и разрешение за снимане с телефони по време на броенето. Това не нарушава тайната на вота, а ще постави членовете на СИК, председателя и секретаря в позиция да изпълняват добросъвестно дейността си.
  1. Протоколите от всяка СИК да бъдат подпечатани, завършени и публикувани на сайта на ЦИК не по-късно от 0.00 часа или 4 часа след края на изборния ден. При неподпечатани и непредадени протоколи до този час, на членовете на СИК да бъде наложена глоба в размер два пъти на предвиденото заплащане и административно наказание. Касация на резултатите от тези СИК и повторно броене.
  1. Информационно обслужване да качи сканираните протоколите от СИК на сайта на ЦИК не по-късно от 6 часа след приключването на изборния ден.

 

Тези промени ще доведат до по-честни избори.