Битката за София! Кмет или общински съвет?

Окт. 17 2019
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Днес премиерът Борисов в интервю запита: “Може ли да си партия и да нямаш кандидат за София…?”

Може! Ето и конкретните причини защо Глас Народен не издигна кандидатура за кмет на София:

На предстоящите избори на 27. 10. 2019 г. кандидатите за кметското кресло в София са 20 на брой – Фандъкова, Манолова, Джамбазки, Игнатов, Бонев, Сидеров, Иванчева, Тончо Токмакчиев, Тодор Славков и… да не изброяваме по-надолу.

От тези кандидатури две са основни – на Манолова и Фандъкова. Друга кандидатура няма шансове за балотаж. Това го знае всяко столично хлапе.
10 години управлявал кмет на ГЕРБ срещу бивш омбудсман, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от десни осколки и… отзад БСП.

Както при боксов мач за шампионска титла. Дори да има слухове за “продаден мач”, дори да е имало договорки за “падане” в някой рунд, не може да се предвиди изхода му, защото залогът за боксьорите и техните екипи е по-голям от залозите при букмейкърите. Така че, битката между Манолова и Фандъкова, за тях и екипите им, ще бъде, образно казано, “на живот и смърт”.

При сигурни двама основни претенденти, всяка друга кандидатура, дори да се явява за премерване на собствена електорална тежест, ще “дърпа” от техния вот.
Не казвам, че който иска, не може да се пробва. Зависи от целта му – да се заяви, да премери личен рейтинг и т.н., но на евентуалния балотаж, ще трябва да избере да подкрепи друг. Или просто казано – договаряне на всякакъв вид политически дивидент, при заявяване за подкрепа на един от кандидатите на балотажа от отпадналите кандидати и техните партии.

На това му се казва “Осребряване” на вота.

Макар че реално автоматично пренасочване на вот няма как да се случи, защото огромна част от гласуващите имат формиран собствен избор, който не може да се пренасочи дори от този, за когото са гласували на първи тур. Освен това при балотаж наказателният вот ще се активизира, защото ще види шанса си за успех, докато твърдите електорати ще се запазят, а колебаещите се ще изберат една от двете кандидатури в последния момент.

Битката за кмет на София е между ГЕРБ и БСП, а както показахме и при работата си в СОС, ние не сме на страната на партиите, макар и да сме партия, а на страната на столичани. По-точно – на страната на необходимите и дългосрочни решения за подобряване на живота ни в столицата.

Ние нямаме желание да “Осребряваме” балотаж в София.
Въпреки превръщането на местните избори в “игра на кметове” от медиите и социолозите, кметът изпълнява решенията взети от Общинския съвет. Той се явява подизпълнител на Общинския съвет. Проблемът идва тогава, когато кметът и мнозинството в Общинския съвет са от една партия. Тогава ролите се разменят. Кметът става едноличен изпълнител на ръководния състав или лидер на партията, от която е. Тази информация медиите няма да отразят в кампания, защото ще накара електората да мисли. А, това е опасно!

На местни избори, по неписано правило, кандидатът за кмет “дърпа листата”, но в нашия случай, не считам, че това правило е валидно. Защо?

Ако разгледате кандидатите в листите за общински съветници на другите партии за София, ще забележите, че отворената за граждански квоти листа на Глас Народен е изключително силна, за да има нужда от кандидат за кмет, който да я „дърпа”.

Първите четирима в нея, са така наречените от медиите “разпознаваеми лица”, със своите позитиви и разбира се негативи, но и с висока лична обществена подкрепа и опит: Стоян Александров, Иван Велков, Венцислав Мицов и моя милост. Това са настоящи общински съветници, работили четири години в група, с висока експертиза в основните постоянни комисии към СОС – финанси, стопанска, здравна, архитектура и градоустройство, култура, спорт и екология. Това е готов за работа екип, който е запазил добрите си отношения. Разгледайте и съпоставете с кандидатите в другите листи.

Последните две причини, за да не издигаме кмет за София, са:

– вкарване на излишен ресурс в кампания, който и не притежаваме;
– да улесним нашите избиратели с попълването на бюлетината. Задраскване в квадратчето за кмет, районни кметове и кметове на села, не прехвърлят автоматично гласове в листата за общински съветници. Не! Само задраскването в квадратчето за листа за общински съветници носи гласове за тях, както и преференцията уточнява за кого сте дали гласа си конкретно.
Ние ясно очертаваме нашата цел и сме реалисти. Целим се в следващия СОС, за да продължим работа по приоритетите на групата:

– Промяна на начина на формиране на бюджета.
– Промяна на вътрешния правилник на СО.
– Граждански инспекторат.
– Отхвърляне на практиката на извънредните доклади.
– Онлайн излъчване при отваряне на обществените поръчки и много други.

Затова и листата ни не е от 60 човека. Нашата цел е да успеем да вкараме в СОС по-голям брой съветници, защото в следващия мандат на Съвета, ролята на всеки общински съветник, а и група, ще натежи много повече. Защото, без съмнение БСП ще увеличат броя на съветниците си, а при ГЕРБ ще намалеят. Ще има нужда от съветници с независима и експертна позиция, които да внесат баланс, за да озаптят алчността на бизнеса и политическите им проводници, да подобрят работата на СО, да структурират и помогнат на полезните и смислени гражданските инициативи да се случат.

Изборът е ваш!