Как машините надградиха изборните измами, извършвани с хартиени бюлетини

Юли 13 2021
(0) коментара

На 11. 07. 2021 г. бяхме свидетели на безпрецедентни изборни нарушения. Получихме множество сигнали за разваляне на машини, отхвърляне на карти, блокаж на хартии при гласуване за Глас Народен!

Кандидатът за депутат на ПП Глас Народен в Хасково Светлозара Димитрова описа как машините надградиха изборните измами, извършвани с хартиени бюлетини. Описа го и в сигнали до РИК и ЦИК, но от районната комисия отхвърлиха жалбата, а от ЦИК дори не я разгледаха.

Ето разказът на Светлозара:

Днес,11.07.2021г. упражних правото си на вот в изборите за НС в секция № 33 – гр. Хасково. При натискане на опция “Гласувай” машината изписа :”Възникна грешка”, като не разпечата разписка, която да пусна в кутията. Дошлият след известно време техник установи засядане на хартията и потвърди невъзможността да получа въпросната разписка.

От комисията ме уведомиха, че нямам право на повторно гласуване. Не съставиха никакъв протокол за проблема, нито успяха аргументирано да ме убедят, че гласът ми ще бъде отчетен.

В качеството ми на гражданин отидох в РИК – Хасково, където да потърся отговор на въпроса аз гласувала ли съм, или не съм.  Има ли някой в тази държава, който да каже има ли регистриран глас или не?

Обясниха ми, че най- вероятно съм гласувала, но това може да се установи ако се преброят разписките в кутията след края на изборния ден, но такова броене не било задължително. СИК можел да избира дали да брои или не.

Дори и да се преброят разписките и се установи липса на една, изборният ден ще е приключил и няма възможност за повторно гласуване.

Членовете на РИК – Хасково като цяло бяха преднамерени.

Зам -председателят Бойчо Георгиев Бойчев се държа арогантно, позволи си да крещи и заяви, че моят глас няма значение и, че щом след мен гласуването е продължило, значи всичко е нормално. Цитирам още една реплика от негова страна : Дошли сте тук за глупости, да ни губите времето. Знаем ви ние, искате си хартиените бюлетини…”

След като ми се накрещяха, все пак приеха писмена жалба и ми дадоха входящ номер.

Като гласоподавател, и като кандидат за народен представител, настоявам въпросният Бойчо Бойчев да се отнася нормално, възпитано и уважително към хората, които му плащат заплата и да си върши работата срещу тази заплата.

Оплакването ще бъде подадено и към медиите, за да се знае от обществото как държавни служители си позволяват да унижават гражданите.

Не подавам жалба  срещу липсата на разписка,а срещу нежеланието да ми бъде предоставено доказателство,че вотът ми е регистриран в системата.

Какво точно отхвърля РИК-Хасково? Правото ми на глас,дадено ми от Конституцията на Република България? Кое е неоснователно? Фактът,че машината не разпечата разписка? Фактът че СИК не бяха сигурни,че съм гласувала,а ме накараха да се подпиша,за да ми върнат личната карта?

Арогантното и унизително отношение на Бойчо Бойчев-зам.-председател на РИК, за което не се споменава нито дума в решението?

РИК – Хасково дава предписание на СИК да издаде протокол за липсваща разписка. А защо не дава предписание да се преброят разписките ,за да се установи със сигурност разминаване в броя на гласувалите и тогава да ме увери,че гласът ми е зачетен?!

Не приемам решението на РИК-Хасково, небазирано на закон, кодекс или правилник.

Очаквам становище на ЦИК по отношение на проваленото ми право на глас!