Кога “Паркът с вазата” ще стане отново Парк на младежта?

Ное. 21 2017
(0) коментара

Като общински съветник при срещите ми с русенци нееднократно са ми поставяни въпроси за липсата на увеселителни съоръжения в Парка на младежта. Сигурна съм, че всички русенци на “по-зряла” възраст 🙂  добре си спомнят въртележката и гъбата, виенското колело, самолетчетата и картинга, както и уникалната Зала на смеха. За съжаление единствено Залата на смеха е още на мястото си, макар и да не функционира, а от останалите съоръжения е останал само споменът. Не случайно това място е именувано Парк на младежта, защото целта му е била да събира децата на Русе и да ги забавлява по много различни начини, и той успяваше!

Какви забавления се предлагат понастоящем в Парка на младежта? На цялата му площ има 3 съоръжения, а именно площадка за фитнес зад Английската гимназия, и две детски площадки (до р-т „Кенор” и по централната алея). Площадката пред р-т „Баба Яга” е в потресаващо състояние и би трябвало дори да бъде закрита, тъй като средата и съоръженията са опасни за децата. Частни предприемачи отдават под наем велосипеди, рикши, електрически триколки, но единственият принос на Общината за това да ги има, е че не е потърсила „под вола теле”, за да спре дейността им. Залата на смеха е със затворени врати и кепенци и грохва всекидневно от липсата на грижа и деца, чиито глъч да я съживява; гъбата, виенското колело, самолетчетата , картингът и въртележката са безследно изтрити от лицето на парка…

В тази връзка отправям питане към кмета на Община Русе, г-н Пламен Стоилов, на което очаквам устен и писмен отговор на сесията на Общинския съвет, която ще се състои на 23.11.2017 г:

  1. Обещаните от Вас в Парка на младежта скейт и байк-паркове, лятна естрада и читалня на открито, алеи за джогинг и новите велосипедни трасета включени ли са в проектите, които се изпълняват към момента, и кога се очаква изграждането и пускането им в експлоатация?
  1. Имате ли визия за пускането в експлоатация на Залата на смеха и възстановяването от страната на Община Русе на увеселителните съоръжения за деца в Парка на младежта или за привличането на инвеститор, който да извършва тази дейност? Например във Варна и Бургас верига „Детски кът” е изградила увеселителни паркове с люлки, атракциони, пързалки, въртележки и разнообразни детски игри.

Снимката на Залата на смеха е на Кунчо Кунчев.