светльо-520-277

Милиарди се “усвоиха”, а интегрирани роми почти няма

Авг. 11 2016
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

За петте години в политиката научих, че никой не иска положителната промяна първо за обществото. Иска я първо за себе си, казва лидерът на “Глас народен” Светльо Витков

Светослав Витков е роден през 1971 г. Завършва Софийската математическа гимназия. Висшето си образование завършва в УНСС. Лидер е на партия “Глас народен”. Общински съветник в Столичния общински съвет.

– Г-н Витков, след побоя на рибар от роми, предвождани от общински съветник на ДПС, предложихте образователен ценз за депутатите и за хората в местната власт, както и ограничаване на социалните помощи за хора без средно и висше образование. Начало на предизборната кампания на “Глас народен” ли е това?

– Не, това беше спонтанна реакция. Нарекох ги цигани, но като давам това определение, имам предвид онези, които не спазват законите на България. Оттук нататък съм далеч от това да поставям под общ знаменател всички роми, но към тези, които си мислят, че живеят по други правила, а не според законите на Република България и всички граждани на страната, към тях е необходимо твърдо и безкомпромисно отношение.

– Лишаването от помощи на хора без образование обаче няма ли да се окаже в конфликт с конституцията?

– То и задължителното гласуване може да се окаже в конфликт с конституцията, но бе предложено. Много неща са дискусионни от гледна точка на конституцията. И референдумът на Слави Трифонов е дискусионен, но в крайна сметка обществото съществува за това да бъде питано. Ние сме граждани в тази държава и би трябвало да имаме правото сами да избираме правилата, по които тя да функционира. Така смятам аз. “Глас народен” вече 6 г. е в политиката, от които през последната постигнахме някои реални резултати – над 20 общински съветници и двама зам.-кметове. Нашият опит дотук показа, че в много райони резултатите на изборите се определят от вота на хора, които го изкривяват с вече станалото добре известно “купуване и продаване на гласове”, което между другото е подсъдно. По местата, където манипулираният вот е оказал своето влияние, да сте видели или чули някой да е осъден?! Убедени сме, че държавата трябва да вземе мерки на избори да гласуват изрядните данъкоплатци, хората, които плащат осигуровките и задълженията си към държавата, тези, които са активни, търсят работа, работят, а не разчитат само на държавата и помощите. Останалите не трябва да решават съдбата на държавата. Замислете се само – вотът на избори от години се определя от малко над 3 млн. души. 50% от българите не гласуват на избори. Какво се случва с мъртвите души, с ромския вот?! На кого сме оставили да определя съдбата ни?!

– Идеите ви са близки до тези на Патриотичния фронт (ПФ). Да не би “Глас народен” да подаде ръка на фронта за президентските избори?

– Нямаме желание да се доближаваме до ПФ, не сме склонни на такава близост, но е напълно естествено това, което ние говорим, да ви напомня за неща, които и други са говорили. Проблемите в обществото ни са много, но този с интеграцията на ромите е съществен. Тези, които се възползват от неграмотността на ромите, имат изгода ромите да бъдат неинтегрирани. Никой не може да каже колко милиарда са “усвоени” за интеграцията на ромите у нас, но всеки вижда, че интегрирани роми почти няма. Ромите се интегрират, когато живеят в смесен район, сред българи, когато общуват с тях, работят, учат и т.н. Когато се изолират в гетата, проблемите бързо ескалират. Независимо дали искаме да ги решим, или само прибираме едни пари и чакаме да стане чудо, те няма да се решат от само себе си. В един момент ще ни засипят.

– През 2011 г. вие и Венци Мицов постигнахте добър резултат на президентските избори, след което бяхте избрани за общински съветници в София. Ще се кандидатирате ли на предстоящите президентски избори?

– През август българинът не обича да му говорят за политика. Всеки, който в момента пълни публичното пространство с политически послания, прави заря, занимава се с фойерверки. Очаквайте по-сериозна активност от наша страна от септември. Мислим обаче реално и знаем, че кандидатът на “Глас народен” много трудно ще стане президент.

– Двамата ли ще се кандидатирате отново, друга двойка ли ще издигнете, или ще участвате в коалиция?

– “Глас народен” ще има кандидат. Досега не сме влизали в коалиции и сме известни с това. На фона на целия цирк, който досега наблюдаваме около президентската кампания, най-много може да решим нашата двойка да е тройка (усмихва се – б.р.). Можете да сте сигурни, че кампанията ни пак ще е такава, каквато е била и на предишни избори – гъвкава, иновативна. Нашият стил на работа е различен от този на останалите политически сили. Ние нямаме финансовия ресурс на големите партии, нямаме техните структури и партийни назначения, нямаме помощ от бизнесмени. Затова трябва да вкарваме повече мисъл в кампаниите си.

– На последните местни избори станахте общински съветник в София. Харесва ли ви да сте част от 61-те общинари, които вдигнаха цената на билетчето от 1 лв. на 1.60 лв.?

– Ние от “Група 5” гласувахме против. Това гласуване може да послужи като ориентир на столичани, които следят кой какво говори преди избори и кой какво прави след това. Още при дебатите ние предложихме на мнозинството да направи обществено обсъждане, да даде финансова и икономическа обосновка на предложението си, да убеди хората, че това увеличение се налага. Неслучайно призовахме медиите да отразяват поименно кой как гласува, защото в това се крие ключът. В този СОС “Група 5” декларира, че няма да е самоцелна опозиция, която винаги гласува против независимо от предложението. Още в началото казахме, че ще преценяваме и разглеждаме всяко решение и ще подкрепяме тези, които смятаме за добри за столичани. Независимо дали са на ГЕРБ, БСП, реформаторите. Нямаме причина да се срамуваме от работата си досега. Хората ни пратиха в общината заради нашата откритост и честност, които ние твърдо продължаваме да спазваме.

– За тази година в реалната политика научихте ли нещо ново за нея?

– Видях и научих, че никой не иска положителната промяна първо за обществото, а я иска първо за себе си. След като уреди себе си и близките си на някое добро място, тогава започва да пита какво има да се прави за обществото.

– От престоя си в СОС ли разбрахте това?

– Това го знам не само от престоя си в СОС, а го знам от петгодишния си опит в тази попържня, наречена българска политика. В нея правилата започват да действат, след като човекът се уреди. Преди това правила няма. Това е заложено в манталитета на българина и аз не виждам как ще бъде изкоренено оттам. Не е характерно само за ГЕРБ, за БСП или за някоя друга партия.

– Дайте пример.

– В СОС това не е толкова очевидно, там има политически борби и се преплитат интересите на политическите лобита. В СОС решенията се взимат с мнозинство, а за да се събере мнозинство, групите трябва да се срещнат и да се договорят политически. Дали договорката им ще е полезна за целия град, е трудно да се прецени, В политиката нищо не е само бяло или черно. Има и 50 нюанса сиво. Примерът, който бих дал, е свързан с устойчивостта на политическите субекти. Най-ентусиазираните нови играчи в нея свършват след първата битка, която загубят. Обезверяват се и се отказват. Очакват бързи резултати и победа и ако може, да не е трудно. Трудно е, но щом имаш цел, трябва да си мотивиран и да можеш да чакаш, а и да се бориш за нея. На българската политика й трябват читави хора. Трудно е да се надяваме в нея да преобладават почтените, защото тях ги няма много-много в цялата държава. Но поне ако читавите са повече, ще се случват повече хубави неща. Бавно и постепенно, но ще се случват.

Интервю на СВЕТОСЛАВ СПАСОВ, вестник “Сега”