gn_website_post

„Политическа група 5“ отчете първите 100 дни работа в СОС

Февр. 23 2016
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Развитие на читалищната дейност на територията на София, дигитализиране на Столична община, интегриран градски транспорт, “Зелена София” са сред предложенията, които общинските съветници от “Политическа група 5” са внесли за разглеждане в Столичния общински съвет (СОС).

Това стана ясно от проведената вчера работна закуска по повод първите 100 дни работа на ПГ 5 в СОС. Работна група с представители на столичните читалища, Министерство на културата и Столична община ще работи за развитието на читалищната дейност, а именно – развитието на българската музикална култура, спорта и изкуствата на територията на СО, както и разработване на общ регистър на читалищата и училищата в столицата.

Работната група ще разгледа и предложението на ПГ 5 за възможността за безвъзмездно почасово отдаване на базите на културните центрове, тяхното оборудване и материална база на аматьорски, полупрофесионални и професионални културни и спортни клубове.

Експертна група пък ще започне работа по план за интегрирана градска мобилност. Целта й ще бъде да се интегрират различните видове транспорт, така че да отговарят изцяло на нуждите на гражданите на столицата. Експертите ще започнат работа от 1 март.

ПГ 5 вече започва да прокарва своите приоритети за работа в СОС. Доказателство е това, че осигуряването на достъпност на градска среда за всички граждани, вкл. хора с увреждания и майки с колички вече е ангажимент на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна градска среда и жилищна политика. Групата предложи и специален Меморандум за достъпност в Република България, целта на който е да обедини усилията на гражданското общество, държавните и общинските институции.

Сред останалите приоритети на “Политическа група 5” са “зелена” София, както и осигуряване на прозрачност и достъпност до докладите на Столична община, чрез осигуряване на публичен достъп. По отношение на бюджета на общината, от ПГ 5 са категорични, че е необходимо да се заложат повече средства за масов спорт, за развитие на велотранспорта и за благоустройство на зелените площи в столицата.

Общинските съветници от групата поеха ангажимент да започнат активна работа по Бюджет 2017 още през тази година, за да може да има ефективно планиране на приходите и разходите на общината.