ПП Глас Народен: Забрана на социологическите проучвания 30 дни преди изборите!

Сеп. 28 2022
(0) коментара

Платени социологически проучвания или как парите определят “предварителните нагласи”. Ето основните частни изследователски компании, които се занимават със социологически изследвания:

 снимка1

“Медиана” ООД, регистрирана 1994 г. с управител: Кольо Петров Колев.

Парадоксът при социологическите изследвания преди политически избори е, че частни компании изследват обществени нагласи, за които получават възнаграждение от частен поръчител, а резултатите от тези изследвания се разпространяват от частните медии в публичния сектор като достоверни?! WTF???

Колко могат да бъдат достоверни, след като частните социологически агенции зависят пряко от печалбата, а не от достоверността на изследването.

И основният въпрос:

Ще повтори ли поръчител на социологическо изследване, ако не е доволен от резултата и колко време ще просъществува агенция без печалба, ако резултатите не задоволяват интересите на клиента?

А клиентите са предимно политически партии и рядко частни медии. Както и клиент – политическа партия, но обявена от агенциите като поръчка от частна медия.
Само за информация: На последните избори, гласувалите за партии под 1 % са над 4 % от действителните гласове, а за настоящите избори социологическите изследвания дават 2 % за “други”!

Излишно е да коментираме реалните изборни резултати и тези на социологическите изследвания преди вота.

Те бързо се забравят!

Изводът е, че на частни компании, изследващи политически нагласи за вот в публичния сектор, резултатите зависят пряко от интересите на поръчителя. Затова и на тези социологическите изследвания трябва да се гледа като на платена публикация в политическа кампания.

Който плаща, той поръчва социологическата музика!

ПП Глас Народен е за забрана на социологически проучвания, свързани с политически нагласи, по време на 30-дневната политическа кампания преди избори. В останалото време трябва задължително да се упоменава поръчителят на социологическото изследване, свързано с политически нагласи на обществения вот.