camping

СВОБОДНО!!! КЪМПИНГУВАЙ!!!

Мар. 14 2016
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

В последните дни темата със забраната за свободно къмпингуване възбуди общественото мнение и доведе не само до ожесточени дебати, но и до протести.

Накратко – предложение на депутата Найден Зеленогорски от РБ (ДБГ), което обявява за нарушители на Закона всички, които се осмелят да си опънат палатката на 100 метра от бреговата ивица, изкара на улицата хората, които с право изразиха своето негодувание срещу рестриктивните мерки, които могат да докарат и парична глоба в размер на до 10 000 лева.

Какво се набива на очи в текста на Зеленогорски:

– Санкция за обикновения младеж, тръгнал за родното черноморие с палатка и китара на рамо, има. Кой знае защо обаче санкция за многобройните нарушители, които строят по черноморието, неспазвайки никакви предписания, няма.

– Къмпингуващите цапали и оставяли много боклук. Бихме казали, че много повече боклук правят туристите в огромните комплекси, а както знаем и пречиствателните станции по черноморието не са достатъчни, за да поемат капацитета от туристи и летовници.

– За пореден път закон се пише не с цел да се защитават правата и свободите на обикновения човек, а с идеята за защита на интересите на институции, корпорации и холдинги.

Днес, след като се разбра, че министър-председателят Борисов е настоял за прегласуване на спорният текст на Найден Зеленогорски, ние от „Глас народен” искаме да заявим следното:

– Свободното къмпингуване не е и не трябва да бъде третирано като нарушение, напротив – държавните институции трябва сериозно да работят в посока на това дали хотелите по морето са спазили указанията, предвидени в Закона.

– Свободното къмпингуване би могло да бъде част от туризма и да доведе много хора от цяла Европа и света, които да харчат парите си у нас по време на лятната си почивка.

– Свободното къмпингуване няма да „цапа” плажовете, ако местата за къмпингуване са снабдени с ток, вода, а и специални места за изхвърляне на боклук.

В такъв случай съответните санкции ще бъдат справедливи и няма да водм спорове дали свободното къмпингуване е по–лошо за природата и опазването й от обикновения туризъм.

Глас Народен подкрепя свободното къмпингуване.

Наши членове и симпатизанти бяха на протестите, организирани през последните дни, но без да се афишират партийно.

Смятаме, че подобни протести трябва да запазят своята гражданска същност и че партийната подкрепа в подобни протести по-скоро би отнела от автентичната енергия на гражданското общество.