gn_website_post

Задължително гла(П)суване или “П” като Патриот?

Мар. 12 2016
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Спорно е мнението дали според Конституцията на Република България правото на глас може да се замени със задължение и по този въпрос със сигурност ще трябва да се произнесе Касационният съд при евентуално гласуване в подкрепа на това предложение от страна на Патриотите в Пленарната зала… но това е само на първо четене.

Този водопад от предложения, внесени от парламентарно представените партии, би трябвало да са сигнал към гражданите, че се борят за “честни” избори, но всъщност са планиран партиен успех при предстоящи парламентарни избори с конкретни изборни механизми. Защото от партийна гледна точка граждани и избиратели нямат знак за равенство.

Предложенията на ПГ на Герб със сигурност ще се приемат, предвид представителството им в Парламента и подкрепящите ги формации или депутати. За останалите предложения – сигурност няма.

Тъй като темата е обширна, ще спра вниманието Ви върху тезата какво ще се случи ако задължителното гласуване, предложено от В. Симеонов, се приеме и как ще изглежда България след едни парламентарни избори, произведени чрез задължително гласуване?

Според ЦИК при задължителното гласуване ще трябва да упражнят вече задължението си на глас – 6 858 000 българи.

На последните парламентарни избори през 2014 г. гласуваха 3 719 000 българи. 218 хиляди гласа бяха обявени за недействителни.

Действителните гласове бяха 3 283 000, а бариерата от 4% за влизане в Парламента се равняваше на около 131 хиляди гласа.

Негласувалите от предишните парламентарни избори, които при задължително гласуване ще трябва да упражнят своя глас на следващи парламентарни избори са 3 139 000.

Ако приемем, че дори 50% (1 569 000) от тези 3 139 000 българи, които ще са задължени да гласуват на следващи парламентарни избори, се окажат недействителни гласове, то общо действителните гласове на тези, които са гласували на предишните парламентарни избори и тези, които тогава не са, но ще са принудени да гласуват при задължителни избори, са около 4 850 000. Тогава 4%-вата бариера за влизане в Парламента ще бъде над 192 000 гласа, което е с 60 000 гласа повече, отколкото е сега.

Резултатите от последните парламентарни избори показват, че партиите и коалициите, които имат над тези гласове, са:

Герб – 1 072 491 гласа

Коалиция БСП лява България – 505 527 гласа

ДПС – 487 134 гласа

Реформаторски блок – 291 806 гласа

Патриотичен фронт – 239 101

 

Под чертата остават:

ББЦ със 186 938 гласа

АБВ със 136 223 гласа

Атака със 148 262 гласа

 

Задължителното гласуване със сигурност ще вкара две партии в Парламента и това са Герб и БСП.

Предвид разцеплението в ДПС и изваждане на гласуващите за тях българи в Турция, които са около 120 -130 хиляди, дори с двойно по-малък резултат партията отново има над 50% шанс да си осигури участие и в следващия Парламент.

Предвид разцеплението и в Реформаторския блок и евентуалното излизане на ДСБ от блока, шансовете му за влизане в Парламента са под 50%.

Патриотите имат шанс над 50% за влизане в Парламента, ако коалицията се запази.

За всички други партии шансовете за влизане в Парламента са само чрез обединяване в широки коалиции.

Съществува и възможност за наказателен или протестен вот, който ще вдигне процента на партиите извън статуквото – Глас Народен, Движение 21 и Зелените, но за да имат шанс да влязат в следващия Парламент, увеличението на самостоятелният им вот спрямо предишните избори ще трябва да е 4 пъти повече, за да преминат над 4%-вата бариера.

Извод:
Задължителното гласуване, предложено от Патриотите, има за цел да ги превърне в незаобиколим фактор в едно следващо правителство на Герб. ДПС и Патриотите в този случай ще имат сравнително равен брой депутати и Герб ще трябва да разчита на Патриотите за подкрепа в гласуване, неподкрепено от БСП и ДПС. А дали това ще се хареса на Герб?
Както се казва: „Поживьом – увидим!” Или, както лидерът на БСП би казал: „Поживьом у Видин?”…

Да видим!

И, уважаеми граждани, запомнете следното:

Зад всяко политическо предложение, решение им действие, има две възможности.
Или в него е скрит личен/партиен икономически интерес, или е наложен отвън!

Св. Витков