Проблемната детска площадка, ж.к. Сердика – интервю с кмета на район Възраждане

Ян. 21 2016
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА В СТОЛИЦАТА СТРУВА ОКОЛО 20 000 ЛВ.

Район Възраждане разполага с много по-малко средства за поддръжка на междублокови пространства и на съществуващи детски площадки

За да се изгради една детска площадка с минимална квадратура 150 кв.м. и да бъде сертифицирана, трябва да има одобрен проект за настилка и съоръжения. Стойността на една такава площадка не е евтина – тя е около 20 000 лв. Това каза кметът на район Възраждане, Савина Савова.

През изминалата седмица Глас Народен бе сезирана от граждани от столичния квартал “Сердика”, които вече година изпращат писма до общината за поддръжка и ремонт на площадката пред бл. 3, която съществува откакто са построени блоковете и оттогава е напълно безстопанствена. До момента от кметството са обещали, че ако семействата успеят да съберат нужните 10-15 000 лева, да им бъдат издадени всички нужни разрешителни.

“Ние само бихме съдействали на гражданите, когато те желаят да се изгради подобно нещо, но има ред и правила.”, каза г-жа Савова пред камерата на Глас Народен. “Можем съвместно с гражданите да изготвим проект, който да бъде за деткса площадка по тяхно искане и предложение какво да включва, къде да се намира, съответно както да кандидатстваме в Столична община, така и с помощта на жителите на кв. Сердика да търсим финансиране за осъществяването на подобен проект”, допълни тя. Обяснението защо до момента детската площадка, за която има редица писма от жителите на кв. Сердика, не е включена в приоритетите на район Възраждане бе, че изграждането не е евтино, струва около 20 000 лв., а към момента районната община разполага с много по-малко средства.

На практика излиза, че откакто блоковете са построени и въпреки инициативата на гражданите, районната община няма пари, за да изгради една детска площадка.

Глас Народен ще проследи дали и кога детската площадка ще се превърне в годно за игра на децата място.